Thursday, 23 February 2012

CARA NAK DESIGN APAM ANGRYBIRD

 

Macam mana nak decorate apam polkadot angrybird???? Haaa... Senang aje... Meh sini nak ajar... Resipi dia tau? Emmm... Jom semak!!!

Resipi :
- 3 bijik telor (saya guna apa2 jenis gred yg ada) pastikan telor yg diambil dlm peti sejuk.
- 1 sudu kecik Ovellate.
- 220 gram gula (diblend halus)
- Esen vanilla ( boleh letak apa2 perisa kalau nak)
- 275 gram tepung gandum
- 3 sudu kecik baking powder
- 200 gram ( secawan susu cair/susu segar)
- pewarna yang sepatutnya...

Caranya : 
- Mix telor sehingga kembang. Dalam 10 minit. 
- Masukkan ovallete. Mix lagi hingga kembang.
- Masukkan gula. Mix lagi hingga kembang.
- Masukkan esen. Teruskan mix.
- Masukkan tepung+baking powder. selang selikan dengan susu cair. 
- Mix sehingga adunan nampak smooth dan licin..
- Asingkan ikut warna!!

Macam mana nak design apam angrybird...

1. Tuangkan main acuan dalam papercup


2. kaler kan acuan putih pada bahagian bawah
dan buatkan mata dia. rapatkan mata.


3. Buatkan paruh


4. Buatkan bijik mata hitam...

5. Lastly, keningnya.... Pastikan kening rapat pada mata...


 

Nak decorate apam Ladybird pulak? KLIK SINI

SELAMAT MENCUBA!!!


5 komen-komen:

Melati Qistyna's Mummy said...

kalau akak buat mesti failed *komen smbl mkn angry bird* muahahaha

F.A.R.A.H. deeb said...

Lecehkan nak deko2 ni.. ngap je boleh? Hahaha...
Meh Jemput Singgah Ye :)
Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!

-gedek! said...

boleh buat muka uncle tak?

haha

jemarisuri said...

mmg terbaek...hehe..

thanks follow akak...akak pun dh follow sini..

Dr Hafiz said...

Cute cup cake ni yg bentuk mcm angry bird...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...